Geschiedenis en klimaat

Palma is een hele oude stad. Met grote waarschijnlijkheid begon de stad ooit als een Romeins kamp, in het jaar 123 voor Christus. Het groeide al vrij snel uit tot een belangrijke haven voor bestemmingen zoals Carthago, Carthago Nova en Gades. Helaas is er niet veel overgebleven van deze tijd. Na de val van het West-Romeinse Rijk kwam er een periode van grote onduidelijkheid. Door het missen van documentatie uit die periode weten we niet veel tot en met de Islamtische periode, die begon in het jaar 902. Wel kwam het eiland onder vuur te liggen door de Vikingen en de toenmalige Emiraat Cordoba. Een halve eeuw later veroverden de Moren Mallorca helemaal.

In het jaar 1229 veroverde James de eerste van Aragon het eiland na een beleg van 3 maanden. Zijn zoon, James de tweede van Mallorca, begon met de bouw van gebouwen die vandaag de dag belangrijke bezienswaardigheden zijn in Palma. Voorbeelden hiervan zijn Bellver Castle, St. Francesc church en St. Domingo Church, en de kathedraal van Mallorca.

Opkomst van het massatoerisme en het klimaat

Sinds massatoerisme in de jaren ’60 van de vorige eeuw werd uitgevonden, is Mallorca echt ontdekt tot een populaire bestemming. Palma is het centrum geworden van toerisme op het eiland. Het zorgde er ook voor dat veel werknemers vanuit het Spaanse vasteland naar Mallorca zijn gekomen om te werken. Het toerisme zorgde voor een snelle groei van de economie van Palma.

Palma heeft een Mediterraans klimaat. Zachte winters en warme zomers. ’s winters wordt het vaak niet kouder dan 5 graden boven nul (vaak ’s nachts), in de zomermaanden is deze minimumtemperatuur vaak 20 graden. De maximumtemperatuur is respectievelijk ’s winters en ’s zomers 14 en 30 graden. Het aantal neerslagdagen in de winter is gemiddeld 7 per maand, ’s zomers zijn dit er nog maar 2. Samen met een zeetemperatuur van 15 (’s winters) tot 25 graden Celsius (’s zomers), staat dit bijna garant voor een heerlijke vakantie.